Milí Ružinovčania,

Ružinov je lukratívne a skvelé miesto na život, no ani nám sa nevyhýbajú problémy, aké trápia všetky väčšie mestá. Po vzniku policajnej stanice pri vrakunskom Pentagone sa do priestoru za konečnou električiek pri Astronomickej ulici presunuli drogoví díleri.

Koncom minulého roka prudko stúpla majetková kriminalita na priľahlých sídliskách Pošeň a Ostredky. Množili sa prípady rozhádzaných striekačiek po detských ihriskách a z priestoru za konečnou sa stalo doslova ghetto, kam v priemere 10x za hodinu prichádzali "klienti" z celej Bratislavy za účelom nákupu drog.

Na jeseň minulého roku, dlho predtým, než prišli prvé mrazy, sme preto nemali na výber a museli sme citlivo, ale razantne zasiahnuť. Odstránením náletových drevín sme zrušili intimitu, ktorú toto miesto poskytovalo drogovým dílerom, čo ich prinútilo odísť. Podľa hlásenia po‑ lície kriminalita v okolí okamžite klesla. Na mieste sme ale odhalili viac ako 600 ton odpadu, ktorý postupne ako kapacita mestskej spaľovne dovolí likvidujeme.

Niekoľko mesiacov po našom zásahu sme sa stali terčom kritiky niekoľkých ľudskoprávnych organizácií. Tá však bola založená na mylných informáciách: nikoho sme nepripravilil o obydlia, už vôbec nie v čase zimy, babke s dieťaťom, ktoré sme tam objavili, sme dokonca poskytli náhradné bývanie. Upravili sme však prostredie tak, aby už nebolo atraktívne pre tých, ktorí hľadali bezpečný priestor pre kriminalitu, a za tým si stojím. V Pentagone problém s tými istými ľuďmi riešili 15 rokov, a to sme si my nemohli dovoliť. Nie kvôli sebe, ale kvôli obyvateľom v okolí, ktorí sa konečne znova môžu cítiť bezpečnejšie.

Váš starosta

 

Vydanie: Apríl 2024