Seniori v národnej rade a na hrade

Marcový výlet pre seniorov im odhalil tajomstvá Národnej rady Slovenskej republiky. O exkurziu bol obrovský záujem, zúčastnili sa jej len seniori, na ktorých sa v rámci losovania usmialo šťastie.

Ružinov prvýkrát pre svojich seniorov zorganizoval prehliadku kolísky slovenskej politiky. Skôr narodení Ružinovčania odhalili zákutia Národnej rady SR. Majestátna budova, ktorá je často dejiskom politických prevratov i pádov, už viac nie je seniorom taká cudzia. „V minulosti sme už dvakrát navštívili viedenskú radnicu ako aj parlament. Inšpiráciou nám bol náhodný rozhovor s poslancom národnej rady, ktorý nám povedal, že takáto možnosť existuje. Povedali sme si, že keď sme už boli vo Viedni, bolo by vhodné, aby sme vedeli, čo je v našom rodnom meste,“ zhrnula Henrieta Valková, vedúca odboru sociálnych vecí miestneho úradu. V menších skupinkách seniori najprv absolvovali komentovanú prehliadku priestorov národnej rady, pre záujemcov bol následne pripravený aj dokumentárny film o histórii parlamentarizmu na Slovensku. Poslednou časťou bola beseda priamo s poslancom národnej rady, počas ktorej mohli seniori nielen prezentovať svoje myšlienky, ale sa aj opýtať na všetko, čo ich zo zákulisia života politikov zaujíma. „Neveril som, že to až tak dobre dopadne. Teším sa, že som sa sem rozhodol prísť. Bolo tu veľa nových vecí, ktoré som spoznával,“ tvrdil Jozef z Ružinova.

Národná rada plná zaujímavostí

Exkurzia bola nielen pastvou pre oči, seniori sa prostredníctvom komentovanej prehliadky dozvedeli históriu, ale aj „pikošky“ spojené s vládnou budovou. Tá začala písať svoju históriu ešte v roku 1986 a pod jej architektonický zjav sa podpísala trojica autorov Ľudovít Jendreják, Imrich Puškár a Ján Šilinger. „Vtedy to bola doba socializmu, budova mala byť sídlom len jednej politickej strany, čomu boli prispôsobené aj priestorové kapacity. Po revolúcii, keď sa zmenil režim nastali obrovské zmeny. Priestorové problémy sa museli vyriešiť. Novej budovy sme sa tak dočkali až v roku 2004. Tá síce bola zrevitalizovaná, ale chýbala v nej pečať našej histórie. Postupne sem boli pridané vitríny so štátnymi symbolmi, s ústavou a osobnosťami Slovenska ako je Jozef Miloslav Hurban, Andrej Hlinka či Milan Rastislav Štefánik,“ približuje Lujza Kittlerová z Kancelárie Národnej rady SR. Portfólio historických fragmentov sa rozširuje dodnes. Naposledy tu pribudla busta Ľudovíta Štúra, litografie dobrovoľníkov z roku 1848 a pečate z prvej slovenskej národnej rady z toho istého roku. Majestátna budova je tak aj menším múzeom. „Síce tu nie som prvýkrát, ale pre mňa je teraz prvá príležitosť pozrieť si práve umelecké hodnoty, pretože keď sem človek prišiel pracovne, čas na to nebol,“ priznala seniorka z Ružinova. „Je to veľmi zaujímavé, človek sa nedostane do takýchto priestorov bežne a často,“ doplnila ďalšia členka exkurzie. Budova bola na obdobie svojho vzniku veľmi moderná a výnimočná svojou architektonickou, výtvarnou aj estetickou realizáciou. Pozitívny ohlas zaznamenáva dodnes, najmä zo strany zahraničných hostí. Zaujímavosťou je, že dominantný výhľad je presne taký istý, aký videli kedysi králi a panovníci so svojich reprezentačných priestorov prvého poschodia Bratislavského hradu. Bola medzi nimi napríklad aj Mária Terézia. Pre obrovský záujem museli pristúpiť organizátori exkurzie k losovaniu. Exkluzívnej prehliadky sa nakoniec zúčastnili štyri skupiny seniorov, v každej bolo tridsať Ružinovčanov. Napriek tomu sa ale všetci seniori nemohli zúčastniť marcového výletu. Dobrou správou je, že národná rada bude sprístupnená aj pre nich. „Tí, ktorí neboli uspokojení, môžu osobne kontaktovať daného pracovníka Národnej rady SR a dohodnúť si termín, kedy bude iná prehliadka pre turistov, ku ktorej sa môžu pridať. Čiže nestratia príležitosť navštíviť národnú radu,“ vysvetľuje Henrieta Valková. Čestnú bodku za marcovým výletom spravila komentovaná prehliadka Bratislavského hradu. Ružinov ju pre veľký záujem zorganizoval už po druhý raz.

Veronika Vasilková

Foto: autorka

 

Vydanie: Apríl 2017