Andrea Kozáková: Ružinovská kultúra potrebuje nový esprit

Kultúrny život v Ružinove vstúpil v marci 2015 do novej etapy. Evu Filanovú vystriedala po dlhých rokoch vo funkcii riaditeľky Cultusu a.s. Andrea Kozáková. Vedenie Ružinova vsadilo na generačnú výmenu a nové prístupy.

Prečo ste sa rozhodli zabojovať o funkciu riaditeľky Cultusu a.s?

Odpoveď je veľmi jednoduchá, milujem kultúru, mám rada ľudí. Teší ma, keď vidím niekoľko tisíc ľudí, ktorí si spievajú, tancujú na našich podujatiach. To je hlavnou inšpiráciou. Ružinov je jedna z najväčších mestských častí, menšie mesto s veľkým potencionálom a veľkou podporou kultúry, v porovnaní s inými mestskými časťami. Veľmi som chcela byť súčasťou kultúry v Ružinove, zužitkovať to, čo som sa rokmi naučila.

Je to vaša prvá skúsenosť s vedením takejto spoločnosti, alebo aplikujete skúsenosti už z predchádzajúceho profesijného života?

Som závislá od kultúry☺. Žijem s ňou od mladosti, pracovala som na podobnej pozícii pre inú mestskú časť, v umeleckej agentúre, rozhlase aj v televízii. Neviem si predstaviť, že by som robila niečo iné. Je to práca, akú som si vysnívala.

Je podľa Vás v Ružinove dostatok možností na rozvoj kultúry?

Nielen v Ružinove, všade, je to len otázka priorít a vkusu. Či vnímame kultúru krátkozrako alebo naopak vidíme v nej budúcnosť. Ružinov má niekoľko výborných folklórnych súborov, mladé talentované skupiny, spevácke zbory, šikovných žiakov na školách a množstvo umelcov rôznych žánrov. Treba im dať príležitosť, treba byť na nich hrdý a dať im možnosť ukázať sa.

Už viac ako rok máte „pod palcom“ kultúru v Ružinove. Stali ste sa dôležitou súčasťou jej smerovania. Čo je vašou prioritou, prípadne, čo už teraz považujete za úspech nového vedenia Cultusu a.s.?

Umenie vnímam s veľkou pokorou a pred umelcami sa klaniam, ale pred tými skutočnými. Tak pristupujem aj k ružinovskej kultúre. Myslím si , že jedným z našich prvých úspechov je to, že robíme podujatia transparentne. Šetríme a za ušetrené opravujeme, rekonštruujeme, prinášame nové podujatia. Naším cieľom je aby ružinovská kultúra patrila Ružinovčanom.

Veľké množstvo kultúrnych podujatí je často v miestnych domoch kultúry. Nie je novinkou, že sa na väčšine podpísal „zub času“. Plánujete ich postupne rekonštruovať?

Musím povedať, že všetky budovy sú naozaj v „nekultúrnom“ stave. Opravovali sa iba havarijné stavy, nenakupovala sa žiadna technika, neinvestovalo sa do majetku. Ako prvé sme odstránili agentúry, ktoré pripravovali podujatia „na kľúč“ a zrazu sa našli prostriedky na opravu striech na DK Ružinove, Prievoze ale aj Trávnikoch. Zrekonštruovali sme kúpeľne, toalety ale i šatne v DK Ružinov, kúpili pódium, techniku.... a to za 9 mesiacov od nástupu. A to iba začíname. Zistili sme totiž, že tam, kde je vôľa je aj cesta, tam, kde sa robí čestne, ostávajú aj peniaze.

Cultus, a.s. zavádza postupne novinky. Máte nový web i logo. Prečo ste sa rozhodli pre túto zmenu? Je posledná alebo pripravujete ďalšie?

Ružinovská kultúra potrebuje nový esprit, cestu ktorou pôjde. Web a logo sú základom zmeny. Chceme spolupracovať s našimi ružinovskými umelcami, podporiť menšinovú kultúru a slovenskú pôvodnú tvorbu vo všetkých umeleckých smeroch. Propagovať ružinovskú kultúru aj mimo Ružinova, napríklad ako nedávno na Hlavnom námestí. Chceme inovovať dramaturgiu úplne od nuly, oživiť rockového ducha Spoločenského domu Nivy. Podporiť lokálpatriotizmus v Prievoze, komornými koncertmi, besedami, výstavami, podujatiami pre deti ale aj seniorov. V Parku Andreja Hlinku organizovať nové veľké podujatia.

Ružinovčania si mohli všimnúť nové kultúrne podujatia, ktoré zavádzate. Z ktorých by sa do budúcna mohla stať nová tradícia mestskej časti?

Sme tu rok, ale tých noviniek je veľa. V prvom rade je to práve o tradičných podujatiach, ktoré meníme od základov a hlavne si ich robíme vo vlastnej réžii, nie cez drahé agentúry. Minuloročné Kultúrne leto sa nieslo už v novom duchu, nové koncerty rôznych žánrov, podujatia pre deti ale ja seniorov. Ďalšou novinkou bolo Krúžkovanie Ružinova- tu sa odprezentovalo viac ako 40 záujmových združení z Ružinova. Ružinovská vianočná kapustnica a Adventné trhy boli ďalšími novinkami. No a tento rok napríklad prvý krát Maškarný bál, Ružinovský psí miláčik, Prvý retro majáles, festival Legendy Ružinova, Ružinov na Hlavnom námestí, Promenáda v novom šate a to je len začiatok ☺.

Aké známe osobnosti by ste chceli do Ružinova ešte ,,priniesť"? Na koho sa môžeme tešiť?

Známe osobnosti, ešte nie sú zárukou aj kvality. Môžem povedať, že vo vás môže nechať hlboký dojem školská kapela, ktorá to robí s nadšením a láskou, ako hviezda, pre ktorú je to iba kšeft. Stačí, ak prídete pozrieť na niektoré naše podujatia a vidíte ako to vyzerá, keď deti vystupujú, len tak z radosti, preto aby potešili napríklad svojich rodičov, známych. Ja osobne by som bola rada, ak by sa nám podarilo prilákať takých umelcov, akým bol napríklad Miro Dvorský na Ružinovskej promenáde alebo uznávaných maliarov, sochárov.... Podarilo sa nám presvedčiť aj Richarda Mullera aby vystúpil na tohtoročných Ružinovských hodoch a vôbec to nebola otázka peňazí.

Vedenie spoločnosti sa výrazne ,,omladilo". Treba podľa vás do oblasti kultúry vniesť takýto ,,nový vietor"?

Netreba, je jedno koľko máte rokov. Ide o to, či kultúru milujete alebo nie. Či ju máte ako prioritu alebo nie... Či máte správny vkus, odhad, lásku k umeniu. Či si vážite nadanie a talent iných ľudí. Nič medzi tým, buď chcete alebo nie.

Srší z vás entuziazmus a chuť do práce. Nič ale nebýva stále ideálne. Je niečo, čo vaše kultúrne nadšenie aj kazí?

Nič. Mala by som povedať, že ľudia, ktorí nevedia uznať, ak je niečo dobré alebo priniesť konštruktívnu kritiku. To je ten paradox. A motivácia. Posúva ma to vpred, lebo viem, že tisíce ľudí na našich podujatiach sú tou najlepšou satisfakciou.

A na záver. Na čo sa môžu Ružinovčania tešiť počas nasledujúcich letných mesiacov? Ako bude vyzerať kultúrne leto v Ružinove?

Máme novinku. Kino pod holým nebom s výbornými filmami, kofolou a pukancami. Ale samozrejme fantastické koncerty vždy v nedeľu v Parku Andreja Hlinku s kávou a skutočným umením. No na záver skvelá grilovačka a rozlúčka s letom. Samozrejme pre Ružinovčanov zadarmo. Všetky podrobnosti nájdete na našom novom webe cultusruzinov. sk alebo facebooku. Verím, že naša závislosť sa stane aj vašou....

Veronika Vasilková

Vydanie: Júl - August 2016