Dražbu 3nity zrušili, developer je v konkurze

Polyfunkčný komplex 3nity na Plynárenskej ulici, v ktorom sa ešte v júli zrútila neskolaudovaná budova päť podlažných garáží, mal ísť koncom septembra do dražby. Jej iniciátorom bola financujúca banka Volksbank, ktorá si tak uplatnila svoje záložné právo. Verejný predaj 68 bytov, pozemkov a parkovacích státí sa však nekonal. Odvolala ho samotná banka.

„V deň dražby bolo v obchodnom vestníku ministerstva spravodlivosti uverejnené rozhodnutie Okresného súdu Bratislava I o začatí konkurzu na majetok spoločnosti Nadlan. Z tohto dôvodu banka ustúpila od dražby,“ vysvetlila zrušenie dražby hovorkyňa Volksbank Jana Lukáčová.

Majetok firmy takejto spoločnosti totiž nemôže ísť hneď do dražby. Najskôr musí správca konkurzného konania ohodnotiť majetok spoločnosti a následne navrhnúť jeho speňaženie v čo najrýchlejšom čase a najvyššej sume. To, čo sa rýchlo nekazí, môže správca speňažiť až po prvej schôdzi veriteľov. Jednou z ciest je aj dražba, ale musí ju vyhlásiť správca, a už nie banka, ktorej Nadlan dlží peniaze. V rovnaký deň ako Nadlan, ktorý je investorom komplexu 3nity, sa dostala do konkurzu aj ďalšia firma z developerskej skupiny Vara Group, do ktorej Nadlan patrí.

Návrh na vyhlásenie konkurzného konania firmy Nadlan bol na súde už dlhšie, začiatkom septembra ho ale súd prerušil. „Na základe nového návrhu na pokračovanie konania súd nakoniec vyhlásil konkurz. Ustanovil správcu majetku a zároveň vyzval veriteľov, aby do 45 dní prihlásili svoje pohľadávky,“ uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. „Banka si bude naďalej uplatňovať svoje pohľadávky v konkurznom konaní tak ako aj všetci ostaní veritelia. Bude to štandardné konkurzné konanie, tak uvidíme, ako to dopadne,“ povedala Lukáčová.

Developer 3nity pôvodne podal na súd návrh na reštrukturalizáciu, z tej nakoniec zišlo. „Rozdiel medzi reštrukturalizáciou a konkurzom je aj v tom, že pri reštrukturalizácii nemusí ísť dlžník automaticky do likvidácie, ale môže podnikať ďalej,“ objasnil advokát Marcel Boris. Po ukončení konkurzu však daná spoločnosť zaniká. Nadlan teda prestane existovať. O tom, čo bude s komplexom 3nity, rozhodne jeho nový majiteľ. Toho môže získať napríklad dražbou alebo verejnou súťažou. O spôsobe predaja častí alebo celého komplexu rozhodne správca konkurzu.

Marianna Šebová

Vydanie: November 2012