Šéfkuchára Martina Záhumenského pozná každý fanúšik dobrého jedla a prestížnej šou Masterchef, ktorú pred niekoľkými rokmi vysielala televízia Markíza. Viac ako desať rokov pracoval v Londýne, medzi iným aj v reštaurácii známeho Gordona Ramsaya, a jeho gastronomické výtvory ochutnali aj hviezdy ako Rihanna, Tom Cruise, Rafael Nadal alebo Tom Hanks. Pred necelými dvomi rokmi sa oženil a so svojou manželkou Zdenkou žijú a podnikajú v hádam najkrajšom talianskom regióne – v Toskánsku. Mimo ľudí, na mieste, kde jedlo chutí ako nikde inde. A hoci Taliansko dnes žije v prísnejšom režime ako my, pripravil pre čitateľov Ružinovského echa špeciálny recept na jarné rizoto.
JARNÉ RIZOTO PODĽA MARTINA ZÁHUMENSKÉHO
Čas prípravy: 30 minút
Tento lahodný recept, ktorého vôňa a chuť vás v okamihu prenesú do slnečného Talianska, bude skvelou súčasťou obeda s rodinou. Z týchto ingrediencií ľahko pripravíte jedlo pre štyroch ľudí.
Ingrediencie: ■ 250 g ryže na rizoto (odporúčame carnaroli) ■ maslo a panenský olivový olej ■ morská soľ a mleté čierne korenie ■ 2 jarné cibuľky ■ strúčik cesnaku ■ jedna "noha" stonkového zeleru ■ cca 400 ml zeleninového vývaru ■ 200 ml bieleho vína ■ jarná zelenina ako napr. špargľa, čerstvý hrášok, medvedí cesnak, cukina ■ "mäkké" bylinky napr. bazalka, petržlenová vňať ■ parmezán alebo pecorino podľa chuti ■ citrón
POSTUP
1. Na masle a olivovom oleji opečieme do sklovita spodnú (bielu) časť jarnej cibuľky, zeler a cesnak – nemá sa sfarbiť. 2. Pridáme ryžu a jemne opečieme. 3. Podlejeme vínom a necháme zredukovať. 4. Postupne pridávame vývar, dusíme ryžu a neskôr začneme jemne soliť či pridávať strúhaný syr, aby chuť prenikla do ryže. 5. Zelenú časť cibuľky, konce špargle, cukinu, prípadne hrsť hrášku či medvedí cesnak (mimo sezónu môžeme nahradiť mladým špenátom), blanšírujeme (krátko povaríme v horúcej vode, príp. naparíme, a potom ponoríme do ľadovej vody a osušíme) a hneď rozmixujeme spoločne s bylinkami, trochou masla a vývaru na pyré. Pridávame postupne, a teda podlievame spoločne s vývarom. 6. Vrchnú časť špargle, cukinu a všetku zeleninu nakrájame na drobnejšie kúsky a spoločne s hráškom vlastne len prehrejeme v už takmer hotovom rizote. 7. Na záver dochutíme so strúhaným syrom, maslom, citrónovou kôrou a šťavou. „Jarnú zeleninu v tomto recepte využijeme na sto percent. Jednak si pripravíme pyré, ktoré pridávame do rizota, ale zároveň si vychutnáme krásne voňavú chrumkavú jarnú zeleninu bez toho, aby sme ju dlho varili a zničili tým všetky vitamíny či výživné látky. A ak vám nejaké rizoto zostane, pripravte si z neho na druhý deň alebo na večeru chutné arancini (fritované ryžové guľky plnené čímkoľvek, čo máte radi),“ radí na záver obľúbený šéfkuchár.
Viac tipov na chutné talianske recepty nájdete na instagrame @martinzahumensky.
